След дълги месеци на мълчание днес руските медии най-накрая признаха, че

...
След дълги месеци на мълчание днес руските медии най-накрая признаха, че
Коментари Харесай

Развръзка на драмата, но без хепи енд: Спътникът Ангосат е безвъзвратно повреден.

След дълги месеци на безмълвие през днешния ден съветските медии най-сетне признаха, че спътникът “Ангосат ” е дефинитивно развален и работоспособността му не може да бъде възстановена (източник: ТАСС).

Напомням на читателите, че спътникът “Ангосат ” е издигнат от съветското ракетно-космическо дружество Енергия за потребностите на Ангола. Това е първият геостационарен информационен сателит, основан от Енергия през последните 15 години. “Ангосат ” е изстрелян наред на 26-ти декември 2017 година благодарение на руско-украинска ракета “Зенит ”, само че след това радиоконтактът с него е загубен. Опитите на ръководителите на полета да възстановят работоспособността на “Ангосат ” в никакъв случай не се увенчават с благоденствие.

Напомням също по този начин, че Русия е оказала цялостна помощ за превръщането на Ангола в галактическа страна. Договорът за основаването на спътника е подписан на 26-ти юни 2009 година, когато Дмитрий Медведев е на посещаване в Ангола. Практическата реализация стартира през 2012 година. Общата стойност, която включва както конструирането на спътника, само че и основаването на наземната инфраструктура и галактически център наоколо до столицата Луанда, възлиза на $320 милиона. Само че една голяма сума от това е дадена на заем – $278.46 милиона, обилно предоставени от съветските банки ВТБ, ВЕБ и Росексимбанк.

Спътникът е застрахован в съветските компании “ВТБ Страхование ” и “Согаз ”. Но сумата за застраховка възлиза едвам на $121 милиона. Което ще рече, че сега в случай че застрахователите в действителност изплатят това, Ангола продължава да е на загуба с общо $199 милиона…

За повече информация: прочетете обявата от 27-ми декември: Какви ще са следствията от загубата на Ангосат

Снимка от изстрелването на спътника “Ангосат ” на 26-ти декември 2017 година – Роскосмос/ЦЭНКИ

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР